Φτιάχνουμε σπιτικό παστέλι

Το αγαπημένο γλυκό του Ομήρου. Πεντανόστιμο γλύκισμα που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

pasteli

time

Χρόνος Εκτέλεσης
15 λεπτά
merides

Μερίδες
difficulty

Δυσκολία
Σχετικά εύκολο

 

Συστατικά:
500 γρ. σουσάμι
500 γρ. μέλι
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
100 γρ. φυστίκια
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε ξεχωριστά τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και το σουσάμι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το μέλι σε χαμηλή φωτιά (όχι πάνω από 50ο C γιατί χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά). Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα μέσα στο μέλι και ανακατεύουμε τακτικά για 10 λεπτά. Μόλις το μείγμα αρχίζει και πήζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Μπορούμε να ελέγξουμε αν είναι εντάξει ρίχνοντας λίγο μέσα σε νερό. Πρέπει να σχηματιστεί μια ελαστική μπάλα. Ύστερα απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και με έναν πλάστη πιέζουμε μέχρι να ισιώσει και να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου. Αφού κρυώσει το κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε και το αποθηκεύουμε.

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s