Και πάλι στα ορεινά!

Αυτή είναι η τελευταία μετακίνηση για φέτος. Ανηφορίσαμε και πάλι στα ορεινά, έπειτα από ένα μικρό διάστημα τον Αύγουστο στον κάμπο. Ελπίζουμε τα μελίσσια να εκμεταλλευτούν τις ανθοφορίες του Κισσού, του φθινοπωρινού ρεικιού και της κουμαριάς που θα ακολουθήσουν διαδοχικά και να δυναμώσουν αλλά και να ανανεώσουν τους πληθυσμούς τους ώστε να ξεχειμωνιάσουν ευκολότερα.

000aaa2Το μελισσοκομείο στα ρείκια στα ορεινά της Πίνδου

Σε υψόμετρο γύρω στα 600-700 μέτρα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου ευδοκιμεί το ρείκι, ένα φυτό πολύ σημαντικό για την προετοιμασία της διαχείμασης. Αυτή την εποχή η φύση προετοιμάζει ο έδαφος για τον ερχομό του χειμώνα και δίνει της τελευταίες προμήθειες στις μέλισσες, για αποθήκευση. Ο Σεπτέμβριος είναι και ο τελευταίος μήνας που μπορούν να γονιμοποιηθούν οι βασίλισσες. Γι αυτό και δεν ρισκάραμε με την βασίλισσα στην αποικία Νο4, λίγες μέρες πριν και δεν την αφήσαμε να βγάλει μόνη της βασίλισσα, η οποία θα γεννιόταν τέλος του μηνός.

zabelaΖαμπέλα. Στην περιοχή αυτή (Πιστιανά – Ροδαυγή) βγαίνει ίσως το ποιοτικότερο τσίπουρο από ζαμπέλα στην Ήπειρο. Κληματαριά δίπλα απ’ το μελισσοκομείο.

Η διάρκεια ζωής των μελισσών εξαρτάται από τις ώρες πτήσης. Την άνοιξη και το καλοκαίρι που ο καιρός είναι καλός οι μέλισσες πετούν, δουλεύουν δηλαδή με εντατικούς ρυθμούς. Η διάρκεια ζωής φτάνει τις 30-35 ημέρες. Τον χειμώνα το μελίσσι δεν εργάζεται μιας και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών δεν πετούν οι μέλισσες. Σχηματίζει μελισσόσφαιρα μέσα στην κυψέλη ώστε να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία και να προστατεύει όσο γόνο έχει απομείνει. Τον χειμώνα λοιπόν η διάρκεια ζωής των μελισσών μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες. Εξαρτάται δηλαδή από το πόσο δουλεύουν. Για τους μελισσοκόμους λοιπόν αυτή η εποχή είναι πολύ σημαντική γιατί πρέπει να ανανεωθεί ο πληθυσμός. Στόχος είναι όταν θα μπει πια για τα καλά ο χειμώνας και η θερμοκρασία θα πέσει σταθερά κάτω απ’ τους 14°C, θερμοκρασία κάτω απ’ την οποία σταματούν να πετούν οι μέλισσες, ο πληθυσμός να είναι όσο το δυνατόν περισσότερος αλλά και νεότερος.

000aaa1Ο κισσός θα προμηθεύσει με γύρη τις μέλισσες η ο οποία είναι πολύτιμη για την εκτροφή του γόνου αυτή την εποχή.

Ο κισσός αρχικά ουσιαστικά διεγείρει τη βασίλισσα να αρχίσει και πάλι μετά την παύση του Αυγούστου. Το ρείκι είναι η βασική ανθοφορία αυτής της εποχής για όσους δεν κυνηγούν το πεύκο. Το πεύκο και τα υπόλοιπα μελιτώματα δεν ενδεικνύονται για ξεχειμώνιασμα αλλά μόνο για τρύγο μιας και έχουν αυξημένη ποσότητα δεξτρινών και αυτές προκαλούν δυσεντερίες στις μέλισσες, που μεταδίδουν τη Νοσεμίαση. Η κουμαρία που έρχεται στο τέλος είναι ένα φυτό που ενώ δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά δεν γίνεται πάντα εκμεταλλεύσιμο απ’ τις μέλισσες καθώς ανθίζει αργά και συνήθως οι θερμοκρασίες γίνονται απαγορευτικές για τη συλλογή του. Αν πάντως το προλάβουν είναι θείο δώρο!

Στις πρώτες επιθεωρήσεις στα ορεινά παρατηρήθηκε η έντονη τάση των μελισσών να προπολίσουν. Αντιλαμβάνονται ότι έρχεται ο χειμώνας και κλείνουν τρύπες και χαραμάδες ώστε να προστατευτούν από το κρύο. Είναι εμφανές αυτό στα καπάκια που πλέον κολλάνε περισσότερο αλλά και στις πόρτες που επίσης αυτήν την εποχή κλείνουν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s