Γεωμετρικά γλυπτά κυψέλης

Ο Καλλιτέχνης και μελισσοκόμος Ren Ri απασχολεί μέλισσες για την κατασκευή αυτών των καταπληκτικών ‘’έγκλειστων’’ γλυπτών. Ο καλλιτέχνης κατασκευάζει πρώτα διαφανή πολύεδρα και κύβους με ένα εσωτερικό πλαίσιο ξύλινου σκελετού, στο κέντρο των οποίων  τοποθετεί τη βασίλισσα

a1

Μετά την εισαγωγή του υπόλοιπου πληθυσμού της κυψέλης, περιστρέφει το γλυπτό κάθε έβδομη ημέρα βασιζόμενος στο ρίξιμο του ζαριού, μια πράξη που όπως λέει παραπέμπει στη βιβλική έννοια της δημιουργίας.

a2

Το ρίξιμο του ζαριού όχι μόνο δημιουργεί μία τυχαία παράμετρο αλλά μέσω της τυχαίας μετακίνησης της κατασκευής, αυτή αλλάζει θέση σε σχέση με τη φορά της βαρύτητας , αναγκάζοντας τις μέλισσες να προσαρμόζουν ανάλογα την κατεύθυνση προς την οποία χτίζουν τις κερήθρες δημιουργώντας τελικά μία πιο ισορροπημένη κατασκευή.

a3

Ενώ έχουμε δει αρκετούς καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν κηρήθρα ως μέσο, όπως η Aganetha Dyckκαι o Tomas Libetiny, o Ri φαίνεται να θέτει ελαφρώς μεγαλύτερη έμφαση στην ίδια την κυψέλη ως το βασικό θέμα των εκθεμάτων του.

a4

Ο Κινέζος καλλιτέχνης Ren Ri δημιουργεί έργα τέχνης με συνεργό του την ίδια την φύση, δουλεύει με μέλισσες από το 2006 και έχει ολοκλήρωσε πολλά πρότζεκτ με την βοήθειά τους.

a5Με την μέλισσα βασίλισσα, για γραφίδα του, ο Ren Ri, “ζωγράφισε” ολόκληρη την υδρόγειο καθώς και μεμονωμένα κράτη.

a6

Οι μέλισσες έχουν και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί με αντίστοιχους τρόπους στην τέχνη. Παραδείγματα αποτελούν το γλυπτό του  εσταυρωμένου του Tomás Libertíny καθώς και τα περίτεχνα βάζα από κηρήθρες του Raoul Kramer.

a7

πηγή: Μελίαμα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.