Είδη μελισσών (Anthophora affabilis)

Το είδος αυτό, γνωστό και ως Anthophora affabilis , βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Badlands στη Νότια Ντακότα. Η γλώσσα του, αυτή που βλέπουμε κάτω προς τα αριστερά, είναι σαν ένα καλαμάκι συνδυασμένο με μια γλώσσα, λέει ο Droege, επικεφαλής του προγράμματος απογραφής και παρακολούθησης των μελισσών της Υπηρεσίας US Geological Survey (USGS) των ΗΠΑ. “Είναι δύο σε ένα.”

1Anthophora affabilis – Φωτογραφία από τον Sam Droege, USGS

Γνωρίζω πολλούς μελισσοκόμους που θα ζήλευαν αυτήν την προβοσκίδα. Θυμάμαι συζητήσεις επί συζητήσεων για το ποια μέλισσα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανθοφορία της ασφάκας, της οποίας το άνθος απαιτεί μεγάλη προβοσκίδα. Δεν γνωρίζω όμως πολλά για την Anthophora affabilis και δεν μπόρεσα να βρω και στο δίκτυο. Αν δηλαδή είναι μοναχική μέλισσα, αν ζει σε αποικίες και κυρίως αν συλλέγει. Φαντάζομαι ότι δεν θα αποθηκεύει μέλι. Είναι όμως πράγματι αξιοζήλευτο το μήκος της προβοσκίδας της.

3

Η συγκεκριμένη μέλισσα πάντως, χρησιμοποιεί αυτή την προβοσκίδα για να φτάσει στους λαιμούς των, σε σχήμα τρομπέτας λουλουδιών και να ανακτήσει το νέκταρ που βρίσκεται στο κάτω μέρος, εξηγεί ο Droege.

2

Η μέλισσα μπορεί να ρουφήξει το νέκταρ μέσα από το “καλαμάκι”, ενώ μικροσκοπικές τρίχες κατά μήκος της γλώσσας επιτρέπουν να ρουφήξει και τα ελάχιστα κομμάτια από το νέκταρ και τη γύρη που έχουν απομείνει.

πηγή: National Geographic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.