Ανοιξη και αλλεργικές αντιδράσεις

Οι στίχοι του ποιητή Δ. Σολωμού (Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Σχεδίασμα Γ, Ο Πειρασμός, 6) αποδίδουν όχι μόνον μία από τις ωραιότερες περιγραφές για την άνοιξη, αλλά και… τα πιθανότερα αίτια για αλλεργικές αντιδράσεις, πολύ συχνές κατά την άνοιξη. Τόσο οι γύρεις όσο και τα έντομα είναι αίτια αλλεργικών αντιδράσεων.

pollen0

Τα υμενόπτερα έντομα (μέλισσες και σφήκες) μεταφέρουν τις διάφορες γύρεις από λουλούδι σε λουλούδι, τρέφονται με το νέκταρ των ανθέων και παράγουν το μέλι. Ομως, εκτός από το γλυκύτατο προϊόν τους, οι μέλισσες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις από τα τσιμπήματα των εντόμων, πρέπει να τονιστεί, έχουν πολύ ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Κυμαίνονται από τις πιο αθώες ελαφρές τοπικές αντιδράσεις μέχρι τις πλέον επικίνδυνες. Είναι δυνατόν η αντίδραση να οδηγήσει σε αναφυλαξία, με θανατηφόρα (στις ακραίες μορφές της) έκβαση, όπου απαιτείται επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση με αδρεναλίνη.

Οι γύρεις δεν μεταφέρονται μόνον με τα έντομα. Είναι και ο άνεμος. Ετσι μεταφέρονται οι γύρεις, καμιά φορά, και σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Ειδικά οι αερομεταφερόμενες γύρεις ενοχοποιούνται για την ενοχλητική συμπτωματολογία, από την οποία υποφέρει το 20 με 25% του γενικού πληθυσμού! Με την εισπνοή των αεροαλλεργιογόνων, όχι όλοι οι άνθρωποι, αλλά αλλεργικά, μόνον, άτομα θα παρουσιάσουν τα διάφορα συμπτώματα αλλεργίας. Η ανοιξιάτικη αλλεργία, από τα εισπνεόμενα, εκδηλώνεται συνήθως ως αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα ή και αλλεργικό άσθμα.

pollen1

Τα τυπικά συμπτώματα από τις γύρεις είναι τα πολλαπλά πρωινά φτερνίσματα (χαρακτηριστικά), ο κνησμός (φαγούρα) στη μύτη ή τα μάτια, με ή χωρίς εποχικό αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Τα συμπτώματα και η βαρύτητά τους ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό βαθμό ευαισθητοποίησης στα διάφορα αλλεργιογόνα από άτομο σε άτομο. Αλλά και η συμπτωματολογία είναι διαφορετική με βάση την αιτιολογία της αλλεργίας. Η εαρινή ρινίτιδα, για παράδειγμα, έχει τα χαρακτηριστικά παροξυσμικά πρωινά φτερνίσματα κάθε άνοιξη. Αντίθετα, στη ρινίτιδα από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το σύνηθες ενόχλημα είναι η μπουκωμένη μύτη, για κάποιες ώρες το πρωί, σχεδόν όλο το χρόνο.

Επομένως, με βάση τα προηγούμενα, όποιο άτομο παραπονιέται για συμπτώματα που θυμίζουν «κρυολόγημα κάθε άνοιξη», πρέπει να αποταθεί στο γιατρό του, ώστε να προχωρήσει σε αλλεργιολογικό έλεγχο. Συνεπώς, επιβάλλεται ο περαιτέρω έλεγχος ασθενούς που παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας:

Pollen2

* παροξυσμικά πολλαπλά πρωινά φτερνίσματα, κνησμό-φαγούρα, συχνό τρίψιμο της μύτης, χαρακτηριστική χειρονομία (αλλεργικός χαιρετισμός), για την ανακούφιση από την τόσο ενοχλητική φαγούρα, μπουκωμένη μύτη, συνάχι,

* βήχα, ο κνησμός μπορεί να επεκτείνεται στην υπερώα, στον φάρυγγα ή στα αυτιά, «μαύρους κύκλους» κάτω από τα μάτια, εγκάρσια γραμμή στην επιφάνεια της μύτης.

Διάγνωση

Η διάγνωση των αλλεργιών θα βασιστεί, κυρίως, στην εικόνα του αρρώστου. Ο ειδικός έλεγχος αποσκοπεί στην αποκάλυψη του ένοχου αντιγόνου (π.χ. γύρη ελιάς). Ετσι, μπορεί να συσταθεί η κατά το δυνατόν αιτιολογική αντιμετώπιση. Αιτιολογική αντιμετώπιση των αλλεργιών σημαίνει αποφυγή. Η αποφυγή, όμως, άλλοτε είναι εφικτή κι άλλοτε σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί. Οσο και να μένει κανείς κλεισμένος την άνοιξη, ο αέρας θα φέρει τις γύρεις (ακόμα και από χιλιόμετρα μακριά!) μέσα στο σπίτι.

Η φαρμακευτική θεραπεία, σήμερα, είναι πολύ χρήσιμη, διότι μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας. Είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες. Υπάρχει και θεραπεία απευαισθητοποίησης, με στόχο τη ριζική απαλλαγή του αρρώστου από την αλλεργία.

Η ειδική αυτή θεραπεία με τα εμβόλια (ενέσεις ή από στόματος) επιτυγχάνει τελικά την «εκπαίδευση» του ανοσολογικού συστήματος. Επειδή το αίτιο της αλλεργίας χορηγείται κατά ελεγχόμενο τρόπο, ό,τι ο οργανισμός θεωρούσε ως ξένο το αναγνωρίζει πλέον ως γνωστό, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται αλλεργική αντίδραση.

Του

πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s