Αρμπαρόριζα (Πελαργόνιο το βαρύοσμο)

Το Πελαργόνιον το βαρύοσμον (Pelargonium graveolens) είναι ποώδες παχύφυλλο που ανήκει στο γένος Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιοειδών (Geraniaceae). Το κοινό του όνομα είναι αλμπαρόριζα ή αρμπαρόριζα, ενώ πολλές φορές αναφέρεται και ως γεράνιο, γεράνι, πελαργόνι, στη Λέσβο χρυσαχί, στην Κύπρο κιούλι, στη Δυτική Μακεδονία μοσχόφυλλο.

arba1

Πρόκειται για πολυετές ποώδες φυτό με τρυφερούς βλαστούς οι οποίοι δεν ξυλοποιούνται και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Τα άνθη του φέρονται σε ταξιανθία τύπου σκιαδίου και φέρουν 5 πέταλα.

arba3

Τα φύλλα έχουν γκριζοπράσινο χρώμα με οδωντωτές απολήξεις, είναι χνουδωτά και με πολύ μεγάλες εγκολπώσεις και έντονη αρωματική ευωδιά όταν τριβούν. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά ακόμα και σε πολύ άγονα εδάφη. Είναι όμως ευαίσθητο στο ψύχος.

arba4

Από μελισσοκομικής άποψης είναι ελκυστικό κυρίως για το νέκταρ του, με ανθοφορία η οποία έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Ξεκινάει από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και το φθινόπωρο.

arba5

Αναδίδει ένα έντονο και πολύ ωραίο άρωμα. Οι νοικοκυρές το  χρησιμοποιούν για να αρωματίσουν γλυκά του κουταλιού αλλά και λικέρ. Το αφέψημα του φυτού βοηθάει σε πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες και ανακουφίζει από τη ναυτία. Από την απόσταξη των ανθών, των φύλλων και των μίσχων, παράγεται αιθέριο έλαιο το οποίο έχει ένα άρωμα μεταξύ ρόδου και φρέσκου μήλου.

arba2

Τέλος η αρμπαρόριζα θεωρείται φυσικό εντομοαπωθητικό καθώς η μυρωδιά του διώχνει τα κουνούπια.

πηγές από: wikipedia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.