Στα Όρη του Βάλτου

Το καλοκαίρι μας πρόφτασε στους πρόποδες του Ξηροβουνίου και τα άνθη των φυτών έπεσαν μετατρέποντας της περιοχή σε μια έρημο για τις μέλισσες. Έπρεπε να μετακινηθούμε πιο ορεινά για να ξαναβρούμε την άνοιξη.

1

Έτσι ξεκινήσαμε για τα Όρη του Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία σε μια περιοχή που αυτήν την εποχή κυριαρχούν οι καστανιές, οι βελανιδιές και το περδικάκι. Εδώ η εξαιρετικής ποιότητας γύρη της καστανιάς θα βοηθήσει τα μελίσσια να αναπτυχθούν και να αποθηκεύσουν προμήθειες που θα χρειαστούν στην περίπτωση που αργότερα, τον Αύγουστο, αποφασίσουμε να πάμε στο πεύκο.

2

Η βελανιδιά από τα μέσα Ιούνη, ξεκινά την παραγωγή μελιτώματος από τα φύλα και το μέλι που παράγεται είναι ανοιχτόχρωμο, ρευστό και έχει απαλό άρωμα και γεύση. Αργότερα, με τις μεγάλες ζέστες του Ιούλη, αρχίζει να στάζει το βελανίδι. Το μελίτωμα αυτό είναι σκούρο σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο.

4

Καμιά φορά καθώς προχωράει η μελιτοφορία και παρουσιάζονται συνθήκες ξηρασίας το μελίτωμα σκληραίνει και οι μέλισσες δυσκολεύονται στη συλλογή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια βροχή το ξεπλένει και ξαναξεκινά η μελιτοέκκριση από την αρχή.

3

Στήσαμε το μελισσοκομείο σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μια παρθένα περιοχή που καλύπτεται κυρίως από βελανιδιές. Το τοπίο εδώ είναι ασύγκριτα όμορφο. Η διαδρομή ανάμεσα στα χωριά του ορεινού Βάλτου είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία. Όποιος επιχειρήσει να την κάνει θα πρέπει να θυμηθεί να έχει γεμάτο ρεζερβουάρ, καθώς τα πρατήρια βενζίνης είναι μάλλον δυσεύρετα εδώ.

str6

Αφού καθαρίσαμε από τα χόρτα την περιοχή που θα στήνονταν το μελισσοκομείο, περιμέναμε να σουρουπώσει και μεταφέραμε τις κυψέλες. Η νύχτα είχε φεγγάρι και αυτό μας βοήθησε αρκετά, αλλά η ζέστη μας κούρασε και αργήσαμε. Η ώρα είχε φτάσει 3:00 όταν ξεφορτώναμε τις τελευταίες κυψέλες και ένας δυνατός καυτός άνεμος άρχισε να κουνάει τα δέντρα. Πρωτόγνωρη αίσθηση.

str9

Την επόμενη ημέρα συναρμολογήσαμε την ποτίστρα, ώστε να μην αναγκάζουμε τις μέλισσες να ψάχνουν μακριά για νερό. Ύστερα τις αφήσαμε στην ησυχία τους, να προσαρμοστούν και να προσανατολιστούν στο νέο τους περιβάλλον.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.