Νορβηγία: Δέσμευση μηδενικής αποψίλωσης των δασών

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται πολιτικά για τη μηδενική αποψίλωση των δασών. Η Μόνιμη Επιτροπή του νορβηγικού κοινοβουλίου για την Ενέργεια και το Περιβάλλον πραγματοποίησε τη δέσμευση σε μια σύσταση σχετικά με το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Nusfjord_road,_2010_09Ορεινός όγκος σε νησί του αρχιπελάγους Λοφότεν στη Νορβηγία.

Η επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση «να διασφαλιστεί ότι τα δημόσια έργα, υπηρεσίες και συμβάσεις δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών». Η επιτροπή ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να κινηθεί για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από μια νέα πολιτική και επενδύσεις που θα γίνουν από το Κυβερνητικό Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας.

«Πρόκειται για μια σημαντική νίκη στον αγώνα για την προστασία των δασών. Κατά τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από εταιρείες έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν την προμήθεια αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή του τροπικού δάσους», δήλωσε ο Νιλς Χέρναμ Ράνουμ του Ιδρύματος Τροπικών Δασών.

«Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει συνοδευτεί από παρόμοιες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις. Συνεπώς, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το νορβηγικό κράτος είναι το πρώτο που ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, όταν πρόκειται για δημόσιες συμβάσεις», πρόσθεσε.

Ο Ράνουμ ελπίζει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και θα δεσμευτούν για τη μηδενική αποψίλωση των δασών, ιδιαίτερα η  Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που το 2014 στη διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είχαν πραγματοποιήσει κοινή δήλωση με τη Νορβηγία, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να προωθήσουν δημόσιες συμβάσεις για αγαθά όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, το βόειο κρέας και την ξυλεία, που δε θα συνδέονται με την αποψίλωση.

πηγή: Ναυτεμπορική

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.