Νηστίσιμη πανακότα με σπιτικό γάλα αμυγδάλου και μέλι

Για την νηστίσιμη και light πανακότα, του Στέλιου Παρλιάρου, θα χρειαστεί αρχικά να φτιάξουμε ένα φυτικό γάλα από αμύγδαλα.

panakota

time

Χρόνος Εκτέλεσης
60 λεπτά
merides

Μερίδες
6
difficulty

Δυσκολία
Μέτριας δυσκολίας

 

Συστατικά για το γάλα αμυγδάλου:
300 γρ. αμύγδαλα λευκά (ωμά)
νερό

Συστατικά για την πανακότα:
700 γρ. αμυγδαλόγαλα
80 γρ. ζάχαρη
8 γρ. άγαρ άγαρ (φυτική πηκτική ουσία σε σκόνη, που βρίσκουμε χύμα σε μπαχαράδικα αλλά και συσκευασμένο σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)

Συστατικά για την σος μελιού:
250 γρ. μέλι
80 γρ. νερό ζεστό

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν  σε άφθονο νερό για περίπου έξι με οκτώ ώρες. Ιδανικά τα αφήνουμε μία ολόκληρη μέρα (σημ.: όσο πιο παλιά και ξερά είναι τα αμύγδαλα τόσο περισσότερες ώρες πρέπει να παραμείνουν στο νερό. Σε αυτή τη περίπτωση αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες). Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με 700 γρ. φρέσκο νερό. Τα αλέθουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη και περνάμε το μείγμα που θα προκύψει από ένα τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτό, πιέζοντάς το ώστε να σουρώσει καλά και να πάρουμε όσο πιο πολύ υγρό γίνεται. Το υγρό αυτό είναι το γάλα αμυγδάλου και με αυτό θα φτιάξουμε την πανακότα μας.

Ρίχνουμε το άγαρ άγαρ σε μια κατσαρόλα μαζί με 100 γρ. νερό. Τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας και αποσύρουμε μόλις ζεσταθεί ελαφρώς το νερό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε 700 γρ. από το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρώς και όταν το μείγμα ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα του άγαρ άγαρ και αφήνουμε το όλον να έρθει σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας. Αδειάζουμε σε φορμάκια για πανακότες ή σε ποτήρια και τοποθετούμε στο ψυγείο (για 4-5 ώρες), μέχρι να σταθεροποιηθούν οι κρέμες.
Για να ξεφορμάρουμε από τα φορμάκια, τα βυθίζουμε σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και τα αναποδογυρίζουμε σε πιάτα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το μέλι με ελαφρώς ζεστό νερό έως ότου γίνει ένα ρευστό μείγμα, το οποίο περιχύνουμε πάνω από τις πανακότες όταν πρόκειται να σερβίρουμε.

*Tip
Το άγαρ άγαρ βοηθάει να πήξει η πανακότα, αλλά παράλληλα της δίνει πολύ διαφορετική υφή από ό,τι αν χρησιμοποιούσαμε ζελατίνα. Η κρέμα γίνεται πιο σφιχτή και η αίσθηση στο στόμα είναι λιγότερο δροσερή. Αν προτιμάτε να βάλετε φύλλα ζελατίνας, η σωστή αναλογία είναι 12,5 γρ. (δηλαδή 2,5 φύλλα των 5 γρ. ή 5 των 2,5 γρ.). Τα μουλιάζετε σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν και μόλις βράσετε το αμυγδαλόγαλα με τη ζάχαρη, τα στραγγίζετε από το νερό και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *

πηγή: steliosparliaros.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s