Τρύγος στη βελανιδιά!

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στα Όρη του Βάλτου στη νότια Πίνδο και σε υψόμετρο 600 μέτρων, συλλέγουμε το μέλι καστανιάς και βελανιδιάς (δασόμελο).

FINAL

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στα δάση της βελανιδιάς αλλά και λόγω του μικροκλίματος της περιοχής, η παραγωγή μελιού δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά όμως σταθήκαμε τυχεροί και ύστερα από ενάμιση μήνα στο δάσος καταφέραμε να τρυγήσουμε.

6

Το μέλι που τρυγήσαμε φέτος περιέχει μελίτωμα βελανιδιάς σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι το περσινό. Είναι ίσως το πιο πλούσιο μέλι σε ιχνοστοιχεία που παράγεται στην Ελλάδα, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους, λόγω της παρουσίας της καστανιάς, που του προσδίδει δυνατή, γλυκιά και ελαφρώς ιδιάζουσα γεύση.

7

Στις αρχές του Ιούλη οι νεκταροεκκρίσεις της καστανιάς σταμάτησαν. Παρ’ όλα αυτά οι μέλισσες πρόλαβαν να συλλέξουν την εξερετικής ποιότητας γύρη της.

3

Το μέλι βελανιδιάς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο. Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.

5

Θεωρείται από τα θρεπτικότερα μέλια λόγω της μεγάλης παρουσίας γύρης, έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, ενώ διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες.

1

Η βελανιδιά από τα μέσα Ιούνη, ξεκινά την παραγωγή μελιτώματος από τα φύλλα και το μέλι που παράγεται τότε είναι ανοιχτόχρωμο, ρευστό και έχει απαλό άρωμα και γεύση. Αργότερα, με τις μεγάλες ζέστες του Ιούλη, αρχίζει να στάζει το βελανίδι. Το μελίτωμα αυτό είναι σκούρο σκοτεινό, σχεδόν μαύρο και αρκετά παχύρρευστο.

2

Πιστεύουμε ότι το μέλι πρέπει να εξάγεται από την κηρήθρα χωρίς καμία επεξεργασία, στην πιο αγνή μορφή του. Γι αυτό το λόγο το μέλι μας δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο της παραγωγής του (άθερμο μέλι) και δεν αναμειγνύουμε διαφορετικά είδη μελιού (χαρμάνια) αλλά αρκούμαστε στο φυσικό μέλι που παράγουν οι μέλισσες.

blog2

Αμέσως μετά τον τρύγο μεταφέραμε τα μελίσσια στον κάμπο για να ξεκουραστούν. Εξάλλου από το Φεβρουάριο δουλεύουν ασταμάτητα και γι αυτό δικαιούνται και αυτά λίγες μέρες διακοπές. Μετά τα μέσα του Αυγούστου ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε τα μελίσσια για τις φθινοπωρινές ανθοφορίες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s