Το παράσιτο Apocephalus borealis σκοτώνει όλο και περισσότερες μέλισσες στην Αμερική

Ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι στην περιοχή της Βιρντζίνια έχει εμφανιστεί ένα παράσιτο με το όνομα Apocephalus borealis που σκοτώνει τις μέλισσες καθώς τις κάνει να συμπεριφέρονται σαν ζόμπι «zombees» . Είναι η πρώτη νότια πολιτεία που καταγράφεται το φαινόμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια το 2008 και έχει επηρεάσει τις μέλισσες σε πολιτείες συμπεριλαμβανομένων του Όρεγκον, της Νότιας Ντακότα και της Νέας Υόρκης.

aa

Το παράσιτο αυτό είναι μια μικρή μύγα με όνομα Apocephalus borealis όπου γεννάει τα αυγά της επάνω στην κοιλιά της μέλισσας, μετά από μέρες οι προνύμφες μεγαλώνουν στον θώρακα καθώς τρέφονται από το νευρικό της σύστημα και τέλος βγαίνουν νύμφες ανάμεσα από τον θώρακα και το κεφάλι, προκαλώντας τον θάνατο. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο μέλισσες να πετούν την νύχτα προς το φως. Οι προνύμφες από το παράσιτο επιτίθενται στον εγκέφαλο τον μελισσών γι αυτό και δεν μπορούν να προσανατολιστούν. Οι μέλισσες παραμένουν ανενεργές κατά την διάρκεια της ημέρας και τελικός πεθαίνουν.

 

aa2Πολιτείες της Αμερικής που βρέθηκε το παράσιτο. Με κόκκινο είναι οι μολυσμένες μέλισσες που στάλθηκαν προς δειγματοληψία σε αυτήν την μελέτη. Τα βέλη δείχνουν τις διαδρομές κυψελών και οι μαύρες κουκίδες υποδεικνύουν τοποθεσίες παλαιότερα γνωστές που έχει βρεθεί το παράσιτο.

Για την Ελληνική μελισσοκομία δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας κίνδυνος από αυτό το παράσιτο και ελπίζουμε να μην υπάρξει και ποτέ.

Πηγές: MelissokomiaNet.gr, Wikipedia.org & journals.plos.org – Core A, Runckel C, Ivers J, Quock C, Siapno T, et al.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s