Βομβίνοι μαθαίνουν να τραβούν χορδές για να κερδίσουν την τροφή τους και μετά μεταφέρουν τη γνώση στα υπόλοιπα μέλη της αποικίας

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως οι μέλισσες έχουν ένα αξιοσημείωτο  επίπεδο νοημοσύνης παρά το μικρό εγκέφαλο που διαθέτουν. Η μελέτη μας δείχνει επίσης την ικανότητα που έχουν για την «διάδοση του πολιτισμού τους» και την ικανότητα να μαθαίνουν καθώς και να μεταδίδουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

img1

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary of London, δήλωσε ότι πειράματα που γίνονται συχνά σε πιθήκους και πουλιά με σκοπό να ελέγξουν την νοημοσύνη τους, έδειξαν για πρώτη φορά ότι δεν είναι τα μόνα καθώς επίσης και τα έντομα μπορούν να επιδείξουν παρόμοιες δεξιότητες. Τα ευρήματα μας δίνουν στοιχεία ότι οι μέλισσες δείχνουν να μαθαίνουν και να μεταδίδουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με σκοπό την διάδοση του πολιτισμού τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό PloS Biology. Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εκπαιδεύσουν 23 από ένα σύνολο 40 μελισσών ώστε να μπορούν να τραβήξουν τις χορδές με τα πόδια τους. Αυτές οι χορδές συνδέονται με δίσκους – ή τεχνητά «λουλούδια» που περιέχουν τροφή στο κέντρο τους, τοποθετημένα κάτω από διαφανές υλικό. Οι μέλισσες ανιχνεύουν το φαγητό, το προσεγγίζουν και χρησιμοποιώντας τα πόδια τους το τραβάνε και το φέρνουν κοντά τους.

Χρησιμοποιώντας μια ομάδα μελισσών χωρίς καμία εκπαίδευση είδαν ότι μόνο δύο από τις 110 το κατάφεραν. Μια άλλη ομάδα μελισσών στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη με σκοπό να επιτηρήσει τις μέλισσες που κατάφεραν να τραβήξουν τις χορδές. Παρατηρώντας τις, γύρω στο 60% από αυτές έμαθαν με επιτυχία την δεξιότητα. Τέλος, οι εκπαιδευμένες μέλισσες τοποθετήθηκαν σε κάποιες αποικίες και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εξάπλωσαν επιτυχώς την τεχνική στην πλειοψηφία των εργατριών μελισσών της αποικίας αυτής!

Ο Lars Chittka όπου επέβλεπε το πείραμα, είπε ότι η ομάδα έχει ξεκινήσει να αποκρυπτογραφεί τις διεργασίες του εγκεφάλου όσον αφορά την μάθηση και την διδασκαλία των δεξιοτήτων των μελισσών. Ο ίδιος είπε: « Πώς μπορούν να το κάνουν με τόσο μικρό μυαλό, και πώς μπορεί ένας οργανισμός με τόσο μικρό νευρικό σύστημα να διαχειριστεί τόσες γνώσεις;»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.