Η μελισσοκομία βοηθάει αποφυλακισμένους να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ο Reggie Davis ξεκίνησε να πουλάει ναρκωτικά σε ηλικία εννέα ετών. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες μπαινόβγαινε στις φυλακές. Η ιστορία του δεν είναι ασυνήθιστη για την κακόφημη γειτονιά North Lawndale του Σικάγο, όπου η ανεργία είναι σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της υπόλοιπης πόλης. Περισσότερο από το ένα τρίτο των νοικοκυριών βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες της περιοχής έχουν κάποια εμπλοκή με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

1Ο Reggie Davis, στο κέντρο, αισθάνεται τυχερός που είχε μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψει.

Η ιστορία του Reggie όμως έχει και φωτεινές πλευρές. Μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα ατόμων στο North Lawndale, έχουν ξεφύγει απ’ αυτόν το κυκεώνα και έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή τους. «Απέδειξα σε όλους ότι έκαναν λάθος.» λέει ο Reggie. «Όλοι πίστευαν ότι θα κυλήσω και πάλι στους δρόμους, αλλά τους απέδειξα ότι έκαναν λάθος!» Ο Reggie εργάζεται ως μελισσοκόμος στην Sweet Beginnings μια επιχείρηση που απασχολεί άτομα που μόλις έχουν αποφυλακιστεί.

Οι εργαζόμενοι στην Sweet Beginnings παράγουν εκλεκτό μέλι αλλά και προϊόντα περιποίησης δέρματος. Περισσότεροι από 400 ανθρώπους έχουν εργαστεί εκεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια και μόλις ένα 4% απ’ αυτούς εμφάνισε υποτροπή σε εγκληματική δραστηριότητα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το εθνικό ποσοστό υποτροπής που αγγίζει το 65%. «Πίστευα ότι κανείς δεν θα με δέχονταν για δουλειά.» εξηγεί ο Reggie. «Εδώ όμως με δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Τους νοιώθω σαν δεύτερη οικογένειά μου.»

Το πρότζεκτ Sweet Beginnings είναι πνευματικό τέκνο της Brenda Palms Barber η οποία ξεκίνησε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεταβατική πρώτη εργασία για τα μέλη της κοινότητας που επιστρέφουν από φυλάκιση. Ένας φίλος πρότεινε τη μελισσοκομία ως ιδέα απασχόλησης και παρότι στην αρχή ακούστηκε περίεργο, το γεγονός πως χρειάζονται αρκετές ώρες εκμάθησης λειτούργησε θετικά. Η τέχνη της μελισσοκομίας είναι τόσο διαφορετική και ενδιαφέρουσα που βοήθησε τους ανθρώπους να εγκλιματιστούν γρηγορότερα.

2Η LaTonya Sykes καθώς γεμίζει ένα Lip Balm

Το Sweet Beginnings χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Επανένταξης Καταδικασθέντων Ατόμων του Ιλινόις και εκτιμάται ότι περίπου το 80% των ατόμων που πέρασαν από εκεί κατάφεραν τελικά να βρουν μόνιμη εργασία μετά τη λήξη του προγράμματος. Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα 40 άτομα συνολικά το χρόνο, τα οποία ανακυκλώνονται ανά 90 ημέρες (10 άτομα τη φορά).

«Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα εργαζόμουν εγώ με τις μέλισσες…» λέει η LaTonya Sykes. «Ότι θα τις επιθεωρώ, ότι θα βγάζω το μέλι και στη συνέχεια θα το επεξεργάζομαι ώστε να παράξω αυτά τα προϊόντα περιποίησης; Δεν το περίμενα ποτέ! Έχω εγγόνια τα οποία δεν ήθελα να λένε συνέχεια όταν τα ρωτάνε τι κάνει η γιαγιά σας, ότι είναι στη φυλακή… Τώρα όταν τα ρωτάνε λένε η γιαγιά είναι στη δουλειά!»

Ενώ η φυλακή είναι η ολοκληρωτική απογύμνωση των ικανοτήτων τους, πρότζεκτ όπως το Sweet Beginnings βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν ότι αξίζουν και ότι οι ικανότητες τους μπορούν να φανούν χρήσιμες και για τους υπολοίπους. Τα προϊόντα που παράγουν διατίθενται στα μαγαζιά της περιοχής. «Δεν υπάρχουν άχρηστες μέλισσες και αυτή είναι μια όμορφη αλληγορία για το πως μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει, και ο καθένας θέλει να είναι σε θέση να συνεισφέρει.» λέει η Brenda.

Από την εποχή που ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ, 10 χρόνια πριν, πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα απαριθμούν 100 κυψέλες εκ των οποίων οι 70 βρίσκονται σε αχρησιμοποίητη γη του διεθνούς αεροδρομίου του Σικάγο. Ένα ωραίο παράδειγμα του πως μπορεί κανείς να αξιοποιήσει εγκαταλειμμένες-αχρησιμοποίητες εκτάσεις της πόλης. Αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά το Sweet Beginnings παρουσίασε κέρδος και είναι ήδη στη διαδικασία ανακαίνισης που σκοπό έχει τον διπλασιασμό του χώρου εργασίας.

3

«Είμαι ευλογημένος. Ξυπνάω κάθε πρωί έτοιμος να κλάψω!» λέει ο Reggie. Τα παιδιά του αισθάνονται περήφανα γι αυτόν. «Απλά φανταστείτε τι θα προσφέρουν αυτές οι μέλισσες στον επόμενο…»

«Τώρα πια έχω έναν σκοπό» λέει η LaTony «Ήμουν δυστυχισμένη. Δεν έκανα τίποτα με τη ζωή μου. Περιφερόμουν πάνω-κάτω στους δρόμους, μένοντας μακριά από τα παιδιά μου γιατί απλά ήμουν ένα ερείπιο

Είναι περίεργο το γεγονός ότι οι άνθρωποι φοβούνται τις μέλισσες. Επίσης ότι οι άνθρωποι φοβούνται τους ανθρώπους που έχουν φυλακιστεί. Αλλά η κοινωνία των μελισσών μας διδάσκει ότι  όλοι πρέπει να εργαζόμαστε σαν κοινότητα. Και αυτό είναι το κλειδί της επανεισόδου: βρείτε το ρόλο σας, αυτό που σας ταιριάζει και σας ικανοποιεί και εργαστείτε πάνω σ’ αυτό.

Πηγή: The Guardian (Μετάφραση: Στράτος Σαραντουλάκης – Ορεινό Μέλι)

Σχόλιο από Ορεινό Μέλι: Υπάρχει γενικότερα μια καχυποψία σχετικά με τον ρόλο διαφόρων ιδιωτικών εταιριών που αναλαμβάνουν τον ρόλο της επανένταξης των πρώην κρατουμένων. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες αργάζονται αυτοί οι άνθρωποι και με τι εργασιακά δικαιώματα. Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει αναλάβει η πολιτεία και όχι οι ιδιωτικές εταιρίες που σκοπό έχουν το κέρδος. Προσεγγίζουμε το θέμα απ’ το κατά πόσον η μελισσοκομία μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους αλλά κρατάμε μια επιφύλαξη για τον πραγματικό ρόλο αυτών των εταιριών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s