Φράχτες προστασίας από τους ελέφαντες, με μελίσσια.

Οι άγριοι ελέφαντες, των οποίων η φυσική τους συμπεριφορά είναι να περιπλανώνται, συνηθίζουν να μπαίνουν στα χωράφια, καταστρέφοντας και διαλύοντας τους καρπούς. Οι αγρότες στην Κένυα, τη Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και την Σρι Λάνκα δεν κατάφερναν με κανέναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Όσες φορές προσπάθησαν να παρέμβουν τα πράγματα έγιναν χειρότερα καθώς οι ελέφαντες έγιναν επιθετικοί με κίνδυνο να τραυματιστούν και οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα.

ele1

Οι ελέφαντες, συνήθως μπαίνουν στα χωράφια τα βράδια και για να τα προστατέψουν οι άνθρωποι, πυροβολούσαν, πέταγαν πέτρες και δυναμιτάκια για να τους φοβίσουν και να τους απομακρύνουν. Αυτό όμως συνήθως οδηγούσε σε βίαιες συγκρούσεις όπου τόσο οι άνθρωποι όσο και οι ελέφαντες τραυματίζονταν, ακόμα και σκοτώνονταν. Όπως όμως και στους ανθρώπους, ένας τραυματισμός ή ένας θάνατος σε μια οικογένεια ελεφάντων προκαλεί έντονο συναισθηματικό άγχος στην αγέλη.

ele2

Δυστυχώς, όπως και πολλά άλλα ζώα έτσι και οι ελέφαντες, αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους στα χέρια των ανθρώπων. Έτσι ήταν απαραίτητη μια λύση που θα κρατούσε ασφαλή τόσο τα χωράφια των αγροτών αλλά και εξασφάλιζε πως οι ελέφαντες δεν θα τραυματίζονταν σε καμία περίπτωση. Απ’ την άλλη, η καταστροφή στα χωράφια, δεν είναι μικρό ζήτημα. Αυτοί οι μικροί αγρότες, βασίζονται στους καρπούς αυτούς για να επιβιώσουν και ένα κατεστραμμένο χωράφι, μπορεί να σημαίνει σημαντική απώλεια τόσο του εισοδήματός τους όσο και του φαγητού τους.

ele5

Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποια απλή λύση, μέχρι που η ζωολόγος Dr. Lucy King, παρατήρησε κάτι : Οι ελέφαντες πραγματικά αντιπαθούν τις μέλισσες και προσπαθούν να τις αποφύγουν με κάθε τρόπο. Όταν ακούνε το βουητό των μελισσών, απομακρύνονται από το σημείο άμεσα, δίνοντας σήμα πως υπάρχουν μέλισσες. Αυτό συμβαίνει γιατί το τσίμπημα των μελισσών, είναι ιδιαίτερα επίπονο για την προβοσκίδα των ελεφάντων και για να αποφύγουν αυτόν τον πόνο, προτιμούν να φύγουν μακριά. Κι έτσι δημιουργήθηκαν οι φράχτες από μέλισσες. Και η λύση αυτή δεν ήταν μόνο απλή, αλλά επιπρόσθετα βοηθάει κι ένα άλλο είδος σε κρίση, τις μέλισσες αλλά γίνεται και καλύτερα η επικονίαση των καλλιεργειών.

ele3

Χρησιμοποιήθηκαν μέλισσες αφρικανικής φυλής οι οποίες είναι πιο επιθετικές και έχουν μάθει σε περίοδο χιλιάδων χρόνων να υπερασπίζονται τον χώρο τους από πληθώρα εχθρών. Οι φράχτες από μέλισσες είναι ουσιαστικά σειρές από μελίσσια τα οποία συνδέονται με ένα σύρμα. Όταν ένας ελέφαντας πλησιάσει, θα σκοντάψει πάνω στο σύρμα, ενοχλώντας τις μέλισσες. Και όταν οι ελέφαντες ακούσουν το βουητό, θα κάνουν πίσω και θα φύγουν. Η Dr. King συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς και κοινότητες στην Αφρική και την Σρι Λάνκα, χτίζοντας αυτά τα τείχη από μέλισσες γύρω από τα χωράφια. Ελπίζει πως αυτό θα είναι ένα πρώτο από τα πολλά βήματα, για να δημιουργηθούν εφικτές λύσεις που θα βοηθάνε την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων.

ele6

Οι μέλισσες επίσης βοηθούν να γονιμοποιηθούν τα άνθη στα χωράφια συντηρώντας την βιοποικιλότητα που χρειάζεται για να συντηρείται το οικοσύστημα, οπότε μιλάμε για μια σημαντική χείρα βοηθείας και για τους αγρότες. Και επιπρόσθετα, οι αγρότες κρατάνε το μέλι και την κηρήθρα από τα μελίσσια, τα οποία μπορούν τόσο να τα χρησιμοποιήσουν όσο και να τα πουλήσουν. Αυτό το μέλι, το οποίο ονομάζεται “Μέλι φιλικό προς τους ελέφαντες” είναι διαθέσιμο στα τοπικά καταστήματα και κοντά σε περιοχές που ζουν και εργάζονται αγρότες. Πωλείται στο Ναϊρόμπι και στις γύρω περιοχές, όπου είναι και εξαιρετικά δημοφιλές!

πηγές από: agro365.gr / diaforetiko.gr / elephantsandbees.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.