Πως η μελισσοκομία βοήθησε τους αγρότες στην Ουγκάντα

Πιο πράσινη από όλους τους γείτονές της, «μάνα» των δύο ψηλότερων οροσειρών της αφρικανικής ηπείρου και πηγή του θρυλικού ποταμού Νείλου η Ουγκάντα, είχε περιγραφεί περίφημα από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ ως το «μαργαριτάρι της Αφρικής». Βρίσκεται στο κεντρικό αφρικανικό οροπέδιο.

oug

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η περιοχή Καραμόγια, λόγω των δυσμενών κλιματικών αλλαγών και την χαμηλή ετήσια βροχόπτωση, θεωρείται ότι έχει το πιο ξηρό κλίμα σε ολόκληρη την χώρα, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις κοινότητες που ζουν εκεί. Ο λιμός του 1980 εκεί όπου το 21% του πληθυσμού (και το 60% των βρεφών) πέθαναν, ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους ξηρασίας στην ιστορία της. 

Οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα αγωνίζονται καθημερινά για την εξασφάλιση της τροφής τους, καθώς η ξηρασία συνεχίζεται. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι αγρότες αλλά η έλλειψη βροχής δεν τους αφήνει να καλλιεργήσουν αλλά ούτε να εκθρέψουν ζώα. Διάφορες ομάδες και εθελοντές εργάζονται εκεί για να βεβαιωθούν ότι υπάρχει τουλάχιστον καθαρό νερό. Προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν σπόρους ανθεκτικούς στην ξηρασία.

Στο χωριό Ναλορέτ οι Paul και Peter δεν είναι πλέον σε θέση να βγάλουν τα προς το ζην από τη γεωργία και γι αυτό στράφηκαν στις μέλισσες. Αφού εξοικειώθηκαν μαζί τους, δημιούργησαν μια ομάδα μελισσοκόμων η οποία αποτελείται από 25 μέλη, με τον κάθε ένα να έχει τις δικές του κυψέλες. Αν ο καιρός πάει καλά και η συγκομιδή είναι καλή, μπορούν να βγάλουν έως και μισό τόνο μέλι!

oug2

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από τις μέλισσες. Το μέλι είναι μια λαμπρή πηγή θρεπτικών συστατικών, έχει κάποιες φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ μπορεί να πωληθεί στην τοπική αγορά προσφέροντας ένα εισόδημα. Επίσης οι μέλισσες επικονιάζουν τις καλλιέργειες βοηθώντας τα φυτά να παράξουν περισσότερους αλλά και ποιοτικότερους καρπούς. Η άνθιση της μελισσοκομίας στο χωριό αποφέρει χρήματα σε ολόκληρη την κοινότητα και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. 

Όταν ρωτήσαμε τον Peter πώς η μελισσοκομία άλλαξε τη ζωή του και κατ’ επέκταση και της οικογένειάς του μας είπε: «Όταν εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο χωριό, η βλάστηση ήταν καλή, αλλά με τα χρόνια το έδαφος εξαντλήθηκε. Η γεωργία ήταν ο μόνος τρόπος για να βγάλουν λεφτά αλλά πλέον δεν απέδιδε. Από τη στιγμή που δέχτηκα να καταρτιστώ πάνω στην τεχνική της μελισσοκομίας η ζωή μου άλλαξε. Ασχολούμαι εντατικά και αυτό με βοηθάει να συντηρώ την οικογένεια μου.»

oug3

Καθώς πλησιάζαμε στο μελισσοκομείο, το βουητό των μελισσών αυξάνονταν συνεχώς και αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν αναπτυχθεί αρκετά. Μας παρουσίασαν με περηφάνια το μέλι τους, το οποίο τρώγαμε για πρωινό σε όλο το υπόλοιπο ταξίδι. Και οι άνθρωποι αυτοί δικαίως είναι περήφανοι γιατί εργάστηκαν σκληρά για να συλλεχθεί ενώ ήταν ένα απ’ τα καλύτερα μέλια που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!

Το μελισσοκομικό κιτ για αρχάριους που έλαβαν ο Paul και ο Peter, ως δώρο από μια φιλανθρωπική, ήταν ένα μεγάλο βοήθημα για να ξεκινήσουν. Δεν ξέρουμε όμως πόσοι συμπατριώτες του θα έχουν αυτή την τύχη.

πηγή: cafod.org (Μετάφραση: Στράτος Σαραντουλάκης – Ορεινό Μέλι)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.