Πίτα με ξερά φρούτα και μέλι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Ένα γλυκό πλούσιο σε πηγές ενέργειας, που μπορείτε να φάτε ακόμα και ως πρωινό. Επιπλέον δεν έχει ζωικά λιπαρά και είναι νηστίσιμο.

parliaros

time

Χρόνος Εκτέλεσης
1 ώρα
merides

Μερίδες
6
difficulty

Δυσκολία
Μέτριας δυσκολίας

 

Συστατικά για την ζύμη:
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
115 γρ. καλαμποκέλαιο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
115 γρ. ελαιόλαδο

Συστατικά για την γέμιση:
150 γρ. βερίκοκα ξερά
150 γρ. δαμάσκηνα ξερά
150 γρ. σύκα ξερά
50 γρ. σταφίδες, ξανθές
50 γρ. αμύγδαλα λευκά
50 γρ. καρύδια
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
160 γρ. καστανή ζάχαρη(σκούρα)
160 γρ. μέλι

Εκτέλεση για τη ζύμη:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα χέρια ή στον κάδο του μίξερ με το φτερό, μέχρι να έχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε μεμβράνη και αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο (περίπου 30 λεπτά).

Εκτέλεση για τη γέμιση:
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τα ξερά φρούτα (αφού τα έχουμε κόψει στα δύο) και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη με το μέλι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και να σχηματίζεται σιρόπι, προσθέτουμε τα προηγούμενα υλικά. Ανακατεύουμε καλά για μερικά λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:
Στο μεταξύ βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς με τα χέρια, προσθέτοντας αν χρειαστεί και λίγο αλεύρι (αν δηλαδή κολλάει υπερβολικά). Έπειτα παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 20 εκ. (θα πρέπει να επαρκεί να καλύψει και τα τοιχώματα). Κόβουμε όσο εξέχει από αυτά.

Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα των ξερών φρούτων και το πιέζουμε προς τα κάτω με την παλάμη μας να γίνει όσο πιο συμπαγές γίνεται. Ανοίγουμε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση. Πιέζουμε το φύλλο περιμετρικά να κολλήσει στη ζύμη των πλαϊνών. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ºC για 45 λεπτά περίπου.

Tip:
Προαιρετικά, πριν ψήσουμε την πίτα, την πασπαλίζουμε ελαφρώς με ένα μείγμα από άχνη και αλεύρι.

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *

πηγή: steliosparliaros.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s