Μέλι, το χρυσάφι της διατροφής μας

Μια παρουσίαση των ευεργετικών δράσεων του μελιού από την Αλεξάνδρα Γεωργίου (Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. PhD – c) στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ (Έκθεση Τροφίμων και Ποτών). Το μέλι αποτελεί ένα φυσικό γλυκό τρόφιμο και ο ρόλος του στη ζωή του ανθρώπου είναι σημαντικός ήδη από τα αρχαία χρόνια, ως τρόφιμο, αλλά και ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και ως θρησκευτικό στοιχείο.

1

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τη διατροφική σύσταση του μελιού:

 • Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε μεγαλύτερη αναλογία τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίση αναλογία
 • Περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο.

Λόγω της πληθώρας των συστατικών που περιέχει το μέλι, του έχουν αποδοθεί:

 • Αντιοξειδωτικές
 • Αντιμικροβιακές
 • Επουλωτικές
 • Αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές
 • Αντιφλεγμονώδεις
 • Ανοσοκατασταλτικές και
 • Καρδιοπροστατευτικές,
  ιδιότητες, με ελάχιστες από αυτές να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικός παράγοντας, ενώ είναι πολύ καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό σε σύγκριση με τη ζάχαρη, καθώς προκαλεί μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 

Το μέλι κατέχει σημαντική θέση στη μαγειρική, καθώς δρα ως:

 • βελτιωτικό της γεύσης
 • γαλακτωματοποιητής σε μείγματα όπως οι σάλτσες
 • ενυδατική ουσία και
 • συντηρητικό

ενώ έχει ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, συνεπώς προσθέτοντας μικρότερη ποσότητα μελιού μπορούμε να πετύχουμε ίδιας έντασης γλυκύτητα με τη ζάχαρη.

Υπάρχουν περισσότερες από 200 διαφορετικές ποικιλίες μελιού, οι οποίες διαφέρουν στο χρώμα, τη γεύση και το άρωμα, στοιχεία τα οποία εξαρτώνται κυρίως από το φυτό από το οποίο προήλθε το νέκταρ. Το σκουρότερο χρώμα στο μέλι είναι ενδεικτικό μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Επιπρόσθετα, πρόσφατη ελληνική μελέτη που συγκρίνει διαφορετικές ποικιλίες ελληνικών μελιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο και έλατο) είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και είναι πιθανότερο να έχει αντικαρκινικές δράσεις.

Συνοψίζοντας, μέσω της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας που πραγματοποίησα για την προετοιμασία της ομιλίας, ανακάλυψα την ποικιλία των διαφορετικών δράσεων και ιδιοτήτων που αποδίδονται στο μέλι και την εξέχουσα θέση που αυτό κατέχει στη ζωή των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων, παρά το γεγονός ότι ελάχιστες από αυτές τις δράσεις είναι αποδεδειγμένες, συνεπώς αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο προς διερεύνηση από τους επιστήμονες της υγείας.

πηγή: mednutrition.gr (της Αλεξάνδρας Γεωργίου, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, M.Sc. PhD – c)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.