Καρυδόπιτα με μέλι και πορτοκάλι από τον Γιάννη Λουκάκο

Η καρυδόπιτα είναι ένα γλυκό άκρως συνυφασμένο με την ελληνική μας παράδοση. Στην συνταγή μας αυτή παρουσιάζεται σε μια ιδιαίτερη παραλλαγή, την προσθήκη πορτοκαλιού.

karydopita

time

Χρόνος Εκτέλεσης
45 λεπτά
merides

Μερίδες
10 μερίδες
difficulty

Δυσκολία
Μέτριας δυσκολίας

 

Συστατικά για την καρυδόπιτα:
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
40 γρ. κρόκους
115 γρ. γάλα
30 γρ. λικέρ πορτοκάλι
70 γρ. αλεύρι
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
8 γρ. κανέλα
10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
550 γρ. καρύδι τριμμένο

Συστατικά για το σιρόπι:
100 γρ. ζάχαρη
300 γρ. μέλι
325 γρ. νερό
2 γρ. χυμό λεμόνι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι σε φλούδες

Εκτέλεση για την καρυδόπιτα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το ξύσμα και το καρύδι. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και το λικέρ και ομογενοποιούμε. Με το μπλέντερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σιγα σιγά το μίγμα το αλευριού. Μόλις ετοιμαστεί προσθέτουμε στο ταψί και ψήνουμε στους 180C μέχρι το σημείο που αν τρυπήσουμε το κέντρο της καρυδόπιτας με ένα καλαμάκι αυτό θα βγει καθαρό. Περιχύνουμε με το σιρόπι.

Εκτέλεση για το σιρόπι:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

nutr

Σχόλιο της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ελένης Βούτου:
Τα καρύδια, που αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα καθώς και πολυφαινόλες. Ο συνδυασμός των πολυφαινολών με τα ω3 λιπαρά οξέα συντελούν στην ενίσχυση του οργανισμού και στην προστασία έναντι του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, συνεπώς παρέχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Πάντα βέβαια ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, η συνταγή προσφέρει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης D, με κύρια πηγή στην περίπτωσή μας το πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα πορτοκαλιού). Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην διατήρηση της υγείας του δέρματος και συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία.

Το γλυκό αυτό παρέχει επίσης καλές ποσότητες φωσφόρου και φυτικών ινών. Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά υψηλή η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες (σιρόπι, ζάχαρη). Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική την προσεκτική και με μέτρο κατανάλωσή του. Η κατανάλωση μικρότερης μερίδας βοηθήσει τόσο στην αποφυγή της στέρησης, όσο και τη διατήρηση ενός ισορροπημένου διατροφολογίου με σκοπό ένα υγιές βάρος.

Τέλος, η εξισορρόπηση των θερμίδων που προσφέρει η συνταγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ένα γρήγορο περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή, καθώς και η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, θα βοηθήσουν τόσο στην κατανάλωση των περιττών θερμίδων όσο και στη γενικότερη σωματική και ψυχική ευεξία.

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *

Πηγή: mednutrition.gr, yiannislucacos.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s