Για πρώτη φορά στην ιστορία μέλισσες κηρύσσονται απειλούμενο είδος

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου που μας πέρασε, η Αμερικανική Υπηρεσία Άγριας Ζωής, εισήγαγε στη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση, 5 είδη “κιτρινοπρόσωπων” μελισσών της Χαβάης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιο είδος μέλισσας κηρύχθηκε απειλούμενο από την U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS). Σήμερα μάθαμε ότι στη λίστα αυτή προστέθηκε και ένα είδος βομβίνου…

bombus2

Ο βομβίνος με τις σκουριασμένες κηλίδες, όπως τον αποκαλούν (Bombus affinis) είναι ένα ενδημικό είδος μέλισσας στη Βόρεια Αμερική. Οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί κατά 87% τα τελευταία 20 χρόνια (από το 1997) με αποτέλεσμα να απειλείται πολύ σοβαρά με εξαφάνιση. Πήρε το όνομά του από τα σημάδια που έχει στην πλάτη του. Είναι μεγάλος σε μέγεθος, όπως και οι υπόλοιποι βομβίνοι, χτίζει τις φωλιές του υπογείως και δημιουργεί αποικίες μέχρι και 2000 ατόμων.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προλάβουμε την εξαφάνιση» δήλωσε ο Tom Melius, διευθυντής της USFWS στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. «Η κήρυξη αυτού του είδους βομβίνου ως απειλούμενου θα μας βοηθήσει να κινητοποιηθούμε όλοι και να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση τρόπων ώστε να σταματήσει η περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του.» Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση των περισσότερων φυτών που παράγουν καρπούς. Οι βομβίνοι είναι πολύ σημαντικοί επικονιαστές καθώς λόγω μεγέθους μπορούν να γονιμοποιήσουν φυτά τα οποία οι άλλες μέλισσες δεν μπορούν, όπως είναι οι ντοματιές, οι πιπεριές και το φίγγι.

bombusΟ βομβίνος με τις σκουριασμένες κηλίδες (Bombus affinis)

Δεν είναι όμως ο βομβίνος με τις σκουριασμένες κηλίδες, η μόνη μέλισσα που αγωνίζεται να επιβιώσει αυτή τη στιγμή. Και άλλα είδη μελισσών έχουν βιώσει μια δραματική μείωση των πληθυσμών τους, καθώς η κλιματική αλλαγή, οι μονοκαλλιέργειες και τα φυτοφάρμακα οδήγησαν στην απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, στη μείωση των διαθέσιμων τροφών και στην επιδείνωση των ασθενειών τους.

«Η κήρυξη αυτών των ειδών ως απειλούμενων είναι η τελευταία ελπίδα για να σωθούν» δήλωσε η Rebecca Riley. «Οι βομβίνοι πεθαίνουν και εξαφανίζονται από τα αγροκτήματα μας, τους κήπους, και τα πάρκα, όπου κάποτε βρίσκονταν σε αφθονία.» Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν φυτεύοντας ενδημικά φυτά στους κήπους τους και αποφεύγοντας τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Επίσης οι βομβίνοι χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος για να χτίσουν τις φωλιές τους και να ξεχειμωνιάσουν. Προσπαθήστε να μην τις καταστρέφετε.

bombus3

Αυτή είναι η πρώτη μέλισσα οποιουδήποτε τύπου στις ηπειρωτικές ΗΠΑ που προστίθεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ορίσει επτά συνολικά είδη μελισσών της Χαβάης ως απειλούμενα.

Στράτος Σαραντουλάκης – Ορεινό Μέλι

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s