Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώθηκαν κατά 12% παγκοσμίως κατά το τελευταίο έτος

Ο αριθμός των αποικιών των μελιτοφόρων μελισσών, των γνωστών μας μελισσών που παράγουν το μέλι, παρουσίασε μείωση κατά σχεδόν 12% τον περασμένο χειμώνα, δείχνει μια διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχε το Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, που εδρεύει στη Σκωτία.

beekeeping-loss

Μελισσοκόμοι από 29 χώρες ανέφεραν ότι, από περίπου 400.000 αποικίες που διατηρούσαν συνολικά, ένα ποσοστό της τάξης του 11,9% δεν κατάφερε να επιβιώσει το χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 47.000 μελίσσια χάθηκαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία ήταν οι χώρες που πλήγηκαν περισσότερο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Δρ. Alison Gray του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής εταίρος στην μελέτη του Πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ δήλωσε: «Αυτά τα ποσοστά ζημίας ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών. Στην φετινή έρευνα οι υψηλότερες απώλειες παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ ακολούθησαν η Ουαλία και η Ισπανία. Οι περιοχές που επλήγησαν διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και απωλειών είχαν παρατηρηθεί στην κεντρική Ευρώπη και τις χώρες στα ανατολικά. Φέτος τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάστηκαν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, αν και η Ισπανία παρουσίασε μεγάλες απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο έτος.»

Οι απώλειες λόγω προβλημάτων με τις βασίλισσες ήταν απροσδόκητα υψηλές σε ορισμένες χώρες και αυτό θα είναι ένα θέμα για περαιτέρω έρευνα. Είναι πολύ σημαντικό για το οικοσύστημα αλλά και για την παραγωγή να παραμείνουν οι πληθυσμοί αυτών των επικονιαστών στα επίπεδα που βρίσκονταν και πριν. Οι μέλισσες γονιμοποιούν τα περισσότερα καρποφόρα φυτά και δέντρα προσφέροντας εκτός των άλλων και τροφή για τα υπόλοιπα άγρια ζώα και έτσι έχουν ένα ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, στη Νορβηγία, στη Σκωτία, στη Σουηδία, στη Δανία και στην Ιρλανδία επικράτησε πολύ κρύο, με μέσες θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν από 12,8 έως 14,4 ° C. Αυτό μπορεί να είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των αποικιών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί υψηλός αριθμός νεκρών αποικιών αλλά και απρόσμενα προβλήματα των βασιλισσών κατά τον χειμώνα.

πηγή: sciencedaily.com (επιμέλεια: Στράτος Σαραντουλάκης – Ορεινό Μέλι)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s