Διαγωνισμός σχεδιασμού μελισσόσπιτων

Το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα διοργάνωσε έναν ευφάνταστο και πρωτότυπο διαγωνισμό για το καλύτερο design ενδιαιτημάτων για μοναχικές μέλισσες. Από τους σχεδιαστές ζητήθηκε να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο μελισσόσπιτο που θα έχει ξεχωριστό σχεδιασμό ενώ ταυτόχρονα θα είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

bee-house-lab-winners

Οι μοναχικές μέλισσες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να βρουν ασφαλές περιβάλλον για να αφήσουν τα αυγά τους λόγω της αστικής ανάπτυξης και σκοπός αυτού του διαγωνισμού ήταν και η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα. Ομάδες από εννέα χώρες υπέβαλαν προτάσεις και τα τρία καλύτερα σχέδια ανακοινώθηκαν, με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ από το Μόντρεαλ του Καναδά να παίρνει την πρώτη θέση.

bee-houseΑριστερά το Knaves Turn’d Honest που κέρδισε το πρώτο βραβείο και δεξιά το XOXO που βγήκε δεύτερο.

Την δεύτερη θέση έλαβε το Πανεπιστήμιο Ράιερσον από το Τορόντο. Αυτό που μένει τώρα είναι να δοκιμαστούν και σε πραγματικές συνθήκες ώστε να δούμε αν όντως οι μέλισσες τα προτιμούν. Τα περισσότερα από τα ανθοφόρα φυτά στον κόσμο και πάνω από το ένα τρίτο των καρποφόρων εξαρτάται από αυτούς τους επικονιαστές, των οποίων οι πληθυσμοί παρουσιάζουν ραγδαία πτώση. Η προώθηση τεχνητών οικοτόπων για τις μέλισσες μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση των επικονιαστών.

πηγή: cbc.ca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s