Νεκρός με 6 σφαίρες ο ιθαγενής ακτιβιστής Isidro Baldenegro López που υπερασπίστηκε τα δάση

Ο Ισίντρο Μπαλντενέγκρο Λόπεζ (Isidro Baldenegro López) ιθαγενής ακτιβιστής από το Μεξικό βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι θείου του στην πόλη Τσιουάουα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι ύποπτοι είναι διασυνδεδεμένοι με πληρωμένους δολοφόνους, υπεύθυνους για τους θανάτους δεκάδων ιθαγενών.

baldenegro

Στον Μπαλντενέγκρο είχε απονεμηθεί το βραβείο Goldman, το 2005, για τον τεράστιο αγώνα που έδωσε για να υπερασπιστεί τα υπεραιωνόβια δάση πεύκων και βελανιδιών του Μεξικού, τα οποία καταστρέφονταν από τους υλοτόμους. Μάλιστα μετά την αποψίλωση των δασών έρχονταν και έμποροι ναρκωτικών και έδιωχναν με τη βία τους ιθαγενείς για να καλλιεργήσουν μαριχουάνα. Υπήρξε ηγετική προσωπικότητα των Tarahumara που ζουν ανάμεσα στις οδοντωτές κορυφές του δυτικού Σιέρα Μάδρε αλλά και γενικότερα του περιβαλοντικού κινήματος.

Είναι ο δεύτερος άνθρωπος βραβευμένος με Goldman που δολοφονείται μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Τον περασμένο Μάρτιο, ένοπλοι επιτέθηκαν και σκότωσαν την Μπέρτα Κασέρες (Berta Cáceres) η οποία είχε πρωτοστατήσει ενάντια στη κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Αγουα Ζάρκα στην Ονδούρα.

Οι δύο αυτές δολοφονίες απλώς καταδεικνύουν με τον πιο κυνικό τρόπο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Λατινική Αμερική, όπου τα ορυχεία, η ενέργεια και η υλοτομία έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις με τις τοπικές κοινότητες. Ο αγώνας του Μπαλντενέγκρο να προστατέψει τη γη των προγόνων του έχει πολύ βαθιές ρίζες. Ο πατέρας του, Χούλιο Μπαλντενέγκρο, δολοφονήθηκε το 1986, μπροστά στα μάτια του, σε “αντίποινα” για μαζικές διαμαρτυρίες που είχε οργανώσει κατά εταιρειών ξυλείας.

Το 1993, ο Ισίντρο Μπαλντενέγκρο σχηματίστηκε μια ομάδα υπεράσπισης των δασών και άρχισε να οργανώνει καταλήψεις και πορείες για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναστείλει τις άδειες υλοτομίας. Το 2003, οργάνωσε μια διαμαρτυρία με τις συζύγους δολοφονημένων ακτιβιστών που οδήγησε στην απαγόρευση της υλοτομίας με δικαστική απόφαση. Λίγο αργότερα όμως οι Tarahumara, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαλντενέγκρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους υπό την απειλή ενόπλων ανδρών που σκοπό είχαν να καταλάβουν την περιοχή ώστε να καλλιεργήσουν μαριχουάνα στις αποψιλωμένες πλαγιές των βουνών.

Το 2003 συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές για 15 μήνες, για υποκίνηση διαμαρτυριών κατά βιομηχανικών εγκαταστάσεων ξυλείας που λειτουργούσαν ασύδοτα στα βουνά Σιέρα Μάδρε. Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, ο ίδιος είχε διατηρήσει πολύ χαμηλό προφίλ, όμως μόνο κατά το τελευταίο έτος άλλοι τέσσερις ακτιβιστές δολοφονήθηκαν στην περιοχή. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των δολοφονιών περιβαλλοντικών ακτιβιστών λαμβάνουν χώρα στην Κεντρική και Νότια Αμερική σύμφωνα με μια έκθεση από την οργάνωση Global Witness, η οποία ανέλυσε 116 δολοφονίες το 2014.

Η μείωση των δασικών εκτάσεων λόγω της υπερεκμετάλλευσης με ληστρικές υλοτομίες είναι ένας απ’ τους κυριότερους λόγους της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της συρρίκνωσης των ενδιαιτημάτων για τα περισσότερα ζώα και έντομα που ζουν εκεί. Ο κατακερματισμός των φυσικών αυτών περιοχών, μείωσε τους πληθυσμούς πάρα πολλών ειδών μοναχικών μελισσών και άλλων εντόμων που μέχρι σήμερα επιτελούσαν, κατά κύριο λόγο, την επικονίαση. Θα έρθουμε όμως σύντομα αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής του κέρδους.

Στράτος Σαραντουλάκης – Ορεινό Μέλι

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.