Έκθεση της ΕΕ δείχνει ότι αυξήθηκαν οι κυψέλες στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μελισσοκομίας και τη χρηματοδότηση με 33 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

foto-curso-apicultura

Αναλύοντας τον τρόπο που τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τα διάφορα μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2015, η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των κυψελών αυξάνεται συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη μέλη ανέφεραν συνολικά 15.700.000 κυψελών, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με την περίοδο 2011-13.

Η έκθεση δίνει επίσης μια εικόνα για την εξέλιξη του τομέα της μελισσοκομίας, με υψηλότερη συγκέντρωση κυψελών ανά μελισσοκόμο, αλλά με τον αριθμό των μελισσοκόμων να μειώνεται κατά 4%. Ωστόσο οι μικρές μελισσοκομικές μονάδες παραμένουν ο κανόνας στην ΕΕ, με περίπου το 96% των μελισσοκόμων να διαχειρίζεται λιγότερες από 150 κυψέλες. Η ΕΕ υποστηρίζει την μελισσοκομία μέσω εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης που προορίζονται για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης. 

Τα υψηλότερα χρήματα της ΕΕ έχουν δοθεί στην Ισπανία (16%), τη Γαλλία (11%) και τη Ρουμανία (10%). Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ολοκληρωμένη έκθεση δημοσιεύεται. Η επόμενη έκθεση αναμένεται και πάλι σε τρία χρόνια.

Εubusiness

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.