Ζώα μπορούν και θυμούνται τις πηγές των τροφών τους έως και 18 μήνες

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κοκκινοπόδαρη χελώνα (Chelonoidis carbonaria) μπορεί να θυμηθεί τη θέση των αγαπημένων πηγών τροφής της για τουλάχιστον 18 μήνες.

tortoise

Για τα ζώα και τα έντομα είναι πολύ σημαντικό να θυμούνται όχι μόνο την τοποθεσία των κυριότερων πηγών τροφής της περιοχής τους, αλλά και τη θέση που βρίσκονται τα περισσότερα αποθέματα ή αυτά που προτιμούν περισσότερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι αυτά τα ερπετά έχουν ακόμη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη μνήμη από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα μπορούν να θυμηθούν την θέση των τροφίμων, αλλά αυτή η νέα έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά, ότι είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα, πληροφορίες που μπορεί να αποδειχτούν ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την 1 Φεβρουαρίου 2017 στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.

«Η μακροπρόθεσμη μνήμη είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για τα ζώα που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν κατοικούν σε περιβάλλοντα όπου οι πόροι είναι διάσπαρτα κατανεμημένοι όπως τα δάση» εξηγεί η Δρ Anna Wilkinson από το School of Life Sciences στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορούν να θυμούνται οπτικά ερεθίσματα που σχετίζονται με διαφορετικούς βαθμούς ανταμοιβής για μια περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών. Το γεγονός ότι επιλέγουν θέσεις με καλύτερης ποιότητας τροφές ή θέσεις με μεγαλύτερη ποσότητα, μας δείχνει ότι μπορούν να θυμηθούν πολλά περισσότερα από απλώς την παρουσία ή την απουσία αυτών των τροφίμων.»

Στην έρευνα αυτή, η κοκκινοπόδαρη χελώνα, εκπαιδεύτηκε να συνδέει οπτικά ερεθίσματα (χρωματιστά φύλλα) με τις ειδικές ιδιότητες των τροφίμων (ένα ζελέ με γεύση μάνγκο που το προτιμούν, έναντι ενός ζελέ με γεύση μήλου όχι τόσο ελκυστικό γι αυτές) και σε διαφορετικές ποσότητες. Τα ζώα έμαθαν να συνδέουν ποια χρώματα σχετίζονται με κάθε είδος τροφής και πήραν τις ίδιες επιλογές και 18 μήνες αργότερα.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μακροπρόθεσμη μνήμη είναι πιθανό να επηρεάζει άμεσα τις αποφάσεις τους στην αναζήτηση τροφής. Η διατήρηση αυτών των πληροφοριών κάνει πιο αποδοτική την αναζήτηση εξαλείφοντας την ανάγκη επαναξιολόγησης διαφορετικών πηγών τροφής κάθε σεζόν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να επισκεφτούν ανεπαρκείς θέσεις.

Επίσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι και τα φυτά που παρέχουν καλύτερους καρπούς, όσον αφορά την ποιότητα αλλά και σε μεγαλύτερη ποσότητα, θα λάβουν περισσότερες επισκέψεις σε μια δεδομένη περίοδο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να έχει συνέπειες στο περιβάλλον και τη διασπορά των σπόρων.

πηγή: Scienmag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s