Τα πολλά τεχνητά φώτα φέρνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα την άνοιξη

Νέα μελέτη για τη φωτορύπανση αποκαλύπτει σε μεγάλη κλίμακα τη σχέση ανάμεσα στον νυχτερινό τεχνητό φωτισμό και στην πρόωρη άνθηση των δέντρων και φυτών.

earth-at-night

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του ανθρώπινου τεχνητού φωτισμού δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη φύση, με συνέπεια -μεταξύ άλλων- η άνοιξη να έρχεται νωρίτερα, τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη επιβεβαιώνει σε μεγάλη κλίμακα τη σχέση ανάμεσα στον νυχτερινό τεχνητό φωτισμό και στην πρόωρη άνθηση των δέντρων και φυτών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Έξετερ στην Κορνουάλη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Φρεντς-Κόνσταντ του Τμήματος Βιοεπιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας “Proceedings of Royal Society B”. Οι Βρετανοί βιολόγοι χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες και πληροφορίες από πολίτες σε όλη τη χώρα τους, για να δείξουν ότι τα μπουμπούκια ξεφυτρώνουν έως 7,5 μέρες νωρίτερα στις περιοχές με βραδινή φωταψία, σε σχέση με τις πιο σκοτεινές περιοχές.

Όσο πιο καθυστερημένη είναι εκ φύσεως η ανθοφορία ενός φυτού, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η επίδραση του τεχνητού φωτισμού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μικρότερα φυτά μέσα στους οικισμούς, τα οποία αναπτύσσονται κάτω από τεχνητά φώτα, π.χ. στις άκρες των δρόμων, επηρεάζονται ακόμη περισσότερο. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η πρόωρη άνοιξη «πυροδοτεί» αλυσιδωτές επιπτώσεις στη φύση, επηρεάζοντας τον κύκλο ζωής διαφόρων οργανισμών, π.χ. εντόμων, ιδίως όσων ζουν σε συγχρονισμό με τα δέντρα και τα άλλα φυτά.

πηγή: Lifo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.