Παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε ένα πρότζεκτ για τις μέλισσες

Τα δημοτικά σχολεία του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνουν μέρος σε ένα πρότζεκτ που σκοπό έχει να ωθήσει τα μικρά παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά στη διάσωση των άγριων μελισσών. Το πρότζεκτ έχει την ονομασία “Τέλειοι Επικονιαστές” και κάθε σχολείο καλείται να δημιουργήσει φωλιές, οι οποίες θα είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά να παρατηρούν τις μοναχικές μέλισσες καθώς φωλιάζουν.

children

Οι μέλισσες αυτές δεν τσιμπούν και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα απ’ τον άνθρωπο. Στα παιδιά γίνεται διδασκαλία σχετικά με τα έντομα, αλλά και τον κύκλο ζωής τους. Τα σχολεία θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των μελισσών, όπως για παράδειγμα το πότε έφτασαν οι πρώτες και το κάθε πότε αναζήτησαν τροφή. Στη συνέχεια ερευνητές θα συγκεντρώνουν τα δεδομένα απ’ όλα τα σχολεία και θα συγκρίνουν πως τα πηγαίνουν  αυτές που ζουν στην επαρχία σε σχέση με αυτές που ζουν στις αστικές περιοχές.

Ο Beth Nicholls, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, δήλωσε «Ελπίζουμε ότι με τη συμμετοχή τους σε αυτό το έργο τα παιδιά θα μάθουν περισσότερα για το πως λειτουργεί η επιστημονική έρευνα και πολλά από αυτά θα εμπνευστούν και θα ακολουθήσουν μια καριέρα στον τομέα της επιστήμης. Επίσης, οι γνώσεις μας για τις μοναχικές μέλισσες είναι ελλιπείς σε σύγκριση με τις μελιτοφόρες και τα παιδιά θα βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα

Το πρότζεκτ Τέλειοι Επικονιαστές είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει για μια σειρά ετών και τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν στο μέλλον αρκετούς μαθητές.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s