Που πήγαν όλα τα λουλούδια;

Η Καταρίνα Ούλμαν, οικολόγος και επίδοξη εντομολόγος, έχει αναλάβει μια σημαντική αποστολή. Θέλει να ενισχύσει τα αποθέματα των λουλουδιών στα αγροτικά τοπία για τις μέλισσες.

«Οι επικονιαστές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη φυτική παραγωγή και στη διατήρηση των αγριολούλουδων μιας περιοχής. Ωστόσο, η καταστροφή των οικοτόπων και η εντατικοποίηση της γεωργίας έχει μετατρέψει λιβάδια αγριολούλουδων σε αγροτικές περιοχές. Η διασφάλιση ύπαρξης γύρης και νέκταρος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι σημαντική τόσο για τις μελιτοφόρες μέλισσες όσο και για τις αγριομέλισσες» αναφέρει.

Στο πλαίσιο της έρευνας της, αυτή και οι συνάδελφοι της ανέπτυξαν συστάδες διαφορετικών λουλουδιών που πιστεύουν ότι θα προσελκύσουν επικονιαστές και στη συνέχεια παρακολουθούν και καταγράφουν τους επισκέπτες των ανθέων. Η Ούλμαν θέλει να μάθει ποιά εγχώρια φυτά επισκέπτονται περισσότερο οι μέλισσες, πότε ανθίζουν και τι προσφέρουν τα άνθη τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα υποβληθούν σε αξιολόγηση από επιστήμονες και θα είναι διαθέσιμα σε αγρότες και μελισσοκόμους.

«Εκτιμάται ότι το 30% της παγκόσμιας φυτικής παραγωγής είναι, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, άμεσα εξαρτώμενο από τους επικονιαστές. Η Ευρωπαϊκή μέλισσα (ή αλλιώς Δυτική μέλισσα) παραμένει ο πιο σημαντικός επικονιαστής. Ωστόσο, οι εκτρεφόμενες μέλισσες έχουν μειωθεί πάνω από 50% από το 1950. Οι συμπληρωματικές φυτεύσεις ντόπιων φυτών πλούσιων σε γύρη και νέκταρ σε αγροτικές περιοχές, μπορούν να ωφελήσουν τις μέλισσες αμβλύνοντας την σπανιότητα των λουλουδιών και επομένως μειώνοντας το διατροφικό στρες των μελισσών σε κρίσιμες στιγμές του χρόνου. Παρόλα αυτά, οι φυτεύσεις αυτές μπορεί να προσελκύσουν και παράσιτα» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Ούλμαν, η εντατική γεωργία μετατρέπει πολύπλοκα, ετερογενή τοπία που συνδυάζουν φυσικούς οικοτόπους και ποικιλόμορφα συστήματα καλλιεργειών σε απλές, ομοιογενείς περιοχές που αποτελούνται από μεγάλες μονοκαλλιέργειες και λίγο φυσικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν φορές μέσα στο χρόνο όπου είναι πολύ λίγες οι ανθοφορίες που προσφέρουν γύρη και νέκταρ. Αυτές τις στιγμές, οι μέλισσες υποφέρουν από διατροφικό άγχος κάτι που οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν με τεχνητή τροφή.

Η Ούλμαν και οι συνεργάτες της έχουν υπό παρακολούθηση 18 γηγενή ετήσια και πολυετή φυτά. Πλατύφυλλα, ποώδη ανθοφόρα φυτά ανάμεσα τους και το τριφύλλι, το λούπινο και οι καλιφορνέζικες παπαρούνες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s