Γιατί τα αυτοφυή φυτά είναι καλύτερα για τα πτηνά και τους ανθρώπους

Ο κήπος σας είναι το υπαίθριο καταφύγιο σας. Με κάποιες προσεχτικές επιλογές φυτών, μπορεί να γίνει καταφύγιο και για τα πουλιά. Η αυλή, ο κήπος, το μπαλκόνι αν διαμορφωθούν με αυτόχθονα είδη φυτών, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ζωτικό σταθμό ξεκούρασης για τα διερχόμενα πουλιά και ένα καταφύγιο για τα διαχειμάζοντα πουλιά. Κάθε κομμάτι αποκαθιστάμενου εγγενούς περιβάλλοντος είναι ένα μπάλωμα στο φθαρμένο ύφασμα του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει. Φυτεύοντας γηγενή φυτά μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα πράσινο πάπλωμα.

Καλύτερα για τα πουλιά
Περισσότερα ενδημικά φυτά σημαίνει περισσότερες επιλογές σε φαγητό και καταφύγιο για τα πουλιά και άλλα άγρια ζώα. Για να επιβιώσουν, τα ενδημικά πτηνά χρειάζονται και ενδημικά φυτά και τα έντομα που έχουν συν-εξελιχθεί μαζί τους. Τα περισσότερα φυτά που βρίσκουμε σε φυτώρια είναι εξωτικά είδη από άλλες χώρες. Πολλά από αυτά έχουν ιδιότητες που τα κάνουν φτωχή πηγή φαγητού για τα ενδημικά πουλιά – όπως το να έχουν φύλλα που δεν μπορούν να φαγωθούν από ενδημικά έντομα και κάμπιες. Με το 96% των επίγειων πουλιών να ταΐζει έντομα τα μικρά του, το να φυτεύουμε εξωτικά φυτά ανθεκτικά στα έντομα ισοδυναμεί με το να σερβίρουμε πλαστικό φαγητό. Δεν θέλουμε έντομα; Δεν θα έχουμε πουλιά.

Για παράδειγμα, έρευνα του εντομολόγου Doug Tallamy έδειξε πως οι αυτόχθονες βελανιδιές υποστηρίζουν περισσότερα από 530 διαφορετικά είδη πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων μονάχα. Το μη γηγενές δέντρο Ginkgo υποστηρίζει μόνο τρία. Οι κάμπιες είναι η βασική τροφή φαγητού για μεταναστευτικά και μη πουλιά. Στις 16 μέρες μεταξύ της εκκόλαψης και της απόκτησης φτερών, οι νεοσσοί των πουλιών Carolina Chickadee μπορούν να κατεβάσουν παραπάνω από 9,000 κάμπιες .

Η έρευνα του Tallamy υποδεικνύει το εγχώριο φυσικό τοπίο ως ένα βασικό εργαλείο στην αύξηση της πολυμορφίας και πληθώρας των πτηνών. Σε μια έρευνα που έγινε σε ακίνητα στα προάστια της Πενσυλβάνια βρέθηκαν οχτώ φορές παραπάνω πτηνά σε αυλές με αυτόχθονα φυτά απ’ ότι σε αυλές με τα συνήθη ξένα καλλωπιστικά.

Ακόμη, ένα περιβάλλον με εγχώρια φυτά μπορεί να βοηθήσει τα πουλιά να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε μια αλλαγή κλίματος. Περισσότερα από τα μισά είδη πουλιών της Βόρειας Αμερικής απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τα ενδημικά φυτά μπορούν να τους βοηθήσουν στην αύξηση της αντοχής τους, παρέχοντας τους τροφή και θέσεις για να ξεκουραστούν και να φωλιάσουν.

Καλύτερα για τους ανθρώπους
Όταν φυτεύουμε αυτόχθονα φυτά, περνάμε περισσότερο χρόνο με τα πουλιά και λιγότερο χρόνο με το χορτοκοπτικό. Πως όμως αυτό ενισχύει την ανθρώπινη υγεία; Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 56 εκατ. Αμερικανοί κουρεύουν 40 εκατ. στρέμματα γκαζόν κάθε εβδομάδα -μια περιοχή 8 φορές το Νιου Τζέρσεϊ! Τα χορτοκοπτικά καίνε 800 εκατ. γαλόνια πετρελαίου ετησίως, συνεισφέροντας στα αέρια του θερμοκηπίου που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αν έχετε γεμίσει ποτέ μηχανή του γκαζόν ή χορτοκοπτικό ξέρετε ότι είναι εύκολο να χυθεί κάτω πετρέλαιο. Η διαρροή εκτιμάται στα 17 εκατ. γαλόνια καύσιμης ύλης κάθε χρόνο στην Αμερική κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού αυτών των μηχανημάτων, ρυπαίνοντας έτσι την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ύδατα. Οι παλιότερες μηχανές απελευθερώνουν σημαντική ποσότητα λαδιού και άκαυτου αερίου. Όσο λιγότερο δηλαδή γκαζόν κουρεύουμε τόσο λιγότερο μολύνουμε το νερό και τον αέρα.

Ακόμη, λιγότερο κούρεμα σημαίνει και λιγότερη ηχορύπανση. Μια τυπική μηχανή αερίου για το γκαζόν εκπέμπει 85 με 95 ντεσιμπέλ για το χειριστή. Αυτό δεν τρομάζει μόνο τα πουλιά, μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου.

Με τη φύτευση ενδημικών ειδών, πετυχαίνουμε ακόμη:

Εξοικονόμηση νερού
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, 30 με 60 τοις εκατό του γλυκού νερού στις αμερικάνικες πόλεις χρησιμοποιείται για το πότισμα του γρασιδιού. Τα ενδημικά φυτά έχουν προσαρμοστεί να αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς πρόσθετο νερό ή θρεπτικά συστατικά. Με την πρόγνωση παρατεταμένης ξηρασίας σαν αυτή που αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια, είναι καλή στιγμή να αλλάξουμε τις αυλές μας με τοπικά φυτά που δεν απαιτούν πολύ νερό.

Έλεγχο των πλημμυρών
Η καλλιέργεια στην αυλή μας πολλών και διαφορετικών ειδών, ανθοφόρων, θάμνων και δέντρων δημιουργεί στρώματα βλάστησης που εκτρέπουν τις δυνατές βροχές και αυξάνει την πιθανότητα να απορροφηθεί το νερό από το χώμα πριν καταλήξει σε αποχετεύσεις και ρέματα.

Χρήση λιγότερων χημικών
Λιγότερο κούρεμα, λίπανση και εντομοκτόνα σημαίνει καθαρότερο αέρα και νερό. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών στις ΗΠΑ εφαρμόζουν γύρω στα 80 εκατ. κιλά εντομοκτόνων στο γκαζόν τους κάθε χρόνο. Δηλαδή 10 φορές πιο πάνω από ότι οι αγρότες στις καλλιέργειες τους. Με τις καταιγίδες, τα χημικά του γκαζόν μεταφέρονται με τις απορροές και τον άνεμο, μολύνοντας υγροτόπους μίλια μακριά.

Τα αυτόχθονα φυτά είναι συχνά πιο ανθεκτικά από τα ξένα καλλωπιστικά και αναπτύσσονται χωρίς εντομοκτόνα και λιπάσματα. Επιπρόσθετα, όσο μετατρέπουμε τον κήπο μας σε φιλικό προς τα πουλιά, έντομα που παλαιότερα θεωρούσαμε παράσιτα γίνονται σύμμαχοι. Μιας και οι κάμπιες είναι σούπερ τροφή για τα πουλιά, οι τρύπες που κάνουν στα φύλλα της βελανιδιάς σας είναι σύμβολο επιτυχίας και οι κάμπιες από μόνες τους είναι αιτία για γιορτή.

Λιγότερη συντήρηση
Λιγότερο γκαζόν σημαίνει και λιγότερος χρόνος κουρέματος και βοτανίσματος. Η διαμόρφωση με αυτοφυή φυτά δεν σημαίνει μηδενική συντήρηση –τα επεκτατικά ζιζάνια είναι ένα μόνιμο θέμα σε κάθε κήπο. Αλλά με προσεκτική επιλογή φυτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που ελαχιστοποιεί το συνεχές ξόδεμα χρόνου και χρήματος. Αυτή είναι μια ωραία αλλαγή από τη συνεχή φροντίδα του γκαζόν. Και μόλις απομακρύνουμε τη μηχανή κουρέματος, θα ακούσουμε το τραγούδι των πουλιών να βασιλεύει στη σιωπή.

Ομορφιά
Πως είναι ένας όμορφος υπαίθριος χώρος; Τι σημαίνει «περιποιημένη αυλή»; Για δεκαετίες, το πρότυπο πράσινης καλαισθησίας επικεντρωνόταν σε γκαζόν χαλί και καλοκουρεμένα φυτά περιμετρικά, μια αισθητική που αποκλείει πτηνά και άλλα ζώα και έχει μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Φυτεύοντας ενδημικά φυτά ,δημιουργούμε ένα πολύχρωμο, οπτικά ελκυστικό τοπίο που δίνει στα πτηνά μια δίκαιη ευκαιρία σε έναν κόσμο που αλλάζει.

πηγή: audubon.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.