Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν μελίσσια σε στέγη δημόσιου κτιρίου

Ο Πύργος Συγγρού φιλοξενεί από τον Ιούλιο, τρία μελίσσια στη στέγη του.  Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) που τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της φύσης, προστασία των μελισσών και διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, και θέτει σε εφαρμογή τον προ ετών θεσπισμένο νόμο περί τοποθέτησης μελισσιών ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.

Τρεις κυψέλες, λοιπόν, η Ιφιγένεια, ο Ανδρέας και η Έλλη, τοποθετήθηκαν στην οροφή του Πύργου Συγγρού, ο οποίος τυγχάνει να στεγάζει και την πλούσια συλλογή του Μουσείου Μελισσοκομίας. Το ιστορικό κτίριο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μελισσοκομείο που λειτουργεί αδιάλειπτα στο Κτήμα Συγγρού εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το Ι.Γ.Ε. εμπνεύστηκε αυτή του την πρωτοβουλία από ανάλογες δράσεις σε διάσημα ευρωπαϊκά κτίρια όπως η Παναγία των Παρισίων, η Όπερα Γκαρνιέ, το Γκραν Παλέ και το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, ο Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου, η Tate Modern και το Royal Festival Hall στο Λονδίνο, το Σκωτικό Κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο και το Cankarjev Dom στη Λιουμπλιάνα. Η διεθνής κινητοποίηση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ανησυχητικό ρυθμό με τον οποίο εξαφανίζονται οι μέλισσες παγκοσμίως και τον περιορισμό της εντομοφοβίας στα αστικά περιβάλλοντα.

Πριν την τοποθέτηση έγιναν αρκετές συζητήσεις με τον Δημήτρη Λαζαράκη, μελισσοκόμο και τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ κ. Ντούρα, για το κατά πόσον θα ταλαιπωρούνταν οι μέλισσες μιας και θα βρίσκονταν σε 15-20μ ύψος και εκτεθειμένες στους ανέμους, ενώ και η θερμοκρασία θα ήταν υψηλότερη λόγω της τσιμεντένιας στέγης. Απ’ όσο γνωρίζουμε όμως οι μέλισσες αναπτύσσονται πολύ καλά στο αστικό περιβάλλον. Ίσως και καλύτερα, λόγω της μικρότερης έκθεσης στα φυτοφάρμακα, ενώ τρέφονται από μια ευρύτερη ποικιλία φυτών σε αντίθεση με τις μονοκαλλιέργειες της επαρχίας. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση τα μελίσσια τοποθετήθηκαν στην στέγη για συμβολικούς λόγους.

Τα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου, περιλαμβάνουν και σχετικά σεμινάρια για όλο το εύρος των ενδιαφερομένων από επαγγελματίες μελισσοκόμους μέχρι αρχαρίους. Τα τελευταία χρόνια, το Ι.Γ.Ε. απευθύνεται και σε παιδιά με το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Η Κοινωνία της Μέλισσας» στο οποίο οι μαθητές εξοικειώνονται με τον κόσμο των μελισσών και ενημερώνονται για τη σημαντικότατη συμβολή του στο οικοσύστημα, ώστε να αναπτύσσουν υπεύθυνη στάση προς το περιβάλλον.

Τα τρία μελισσοσμήνη είναι δωρεά των παλιών μαθητών του Ι.Γ.Ε. Λεονάρδου Κλήμη και Γιώργου Γκάρτσου.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.